2013

December

December månad gick fort! 

Festligheterna har avlöst varandra och julpysslande har det varit i varje hörn.

December inleds med att barnen får ett brev (från någon med röd luva) det står i brevet bland annat att de gärna får hjälpas åt att sätta upp julgranen. Det visar sig att denna "mystiska" person bor i vårt förråd innan jul för att ha nära till alla barnen och allt julstök som måste hinnas med. Spännande!
Barnen får flera brev från denna "mystiska" person och när det är julfest på förskolan visar det sig att Tomten är hemma!!

Ett mycket fint luciatåg bjöd barnen på åt sina föräldrar, syskon och mor-farföräldrar. Efter luciatåget bjöds det på en mysig frukost som alla avnjöt tillsammans innan det var dags för jobb, skola och förskola.

 

November

November gör sitt intrång med lite kallare dagar och mer höst! En lite tjockare mössa och varma vantar behövs när vi är ute och leker!

sam 4842Barnen har under hösten pratat mycket om kännslor och vad som är okej att säga/inte säga i de olika sinnesstämningarna. Barnen kan oerhört mycket om de olika känslorna! Mycket kloka tankar och funderingar kommer fram när det samtalas om de olika känslorna.

Ju längre månaden går destu närmre jul kommer vi. Men hur många dagar är det egentligen tills det är julafton?! Barnen i äldre gruppen hjälptes åt att göra en "tomteräkningsmaskin" för att kunna ha koll på hur många dagar det är kvar innan det är julafton! Så varje dag tar vi av en kula från "tomteräkningsmaskinen". Ett tydligt tecken på att julen närmar sig är att vi börjat träna på luciasångerna! Några nya sånger blir det även i år, barnen är oerhört duktiga på att lära sig nya sånger och lär sig snabbt!

Oktober

pa011122Hösten har verkligen gjort antågande! Det är lite kallt på morgonen och under dagen behöver man både mössa och en extra tröja under jackan. Viktigt är att se över barnens kläder så att det finns mössa, vantar och extra kläder.

När vi var i skogen så tog vi med hem en del löv, kottar, barr m.m. att pyssla med.

Barnen har gjort igelkottar! De äldre barnen har klistrat fast tallbarr på sina igelkottar och de yngre barnen gjorde igelkottar med löv! Jättefina!!

En höstpromanad till Norra Promanaden blev det en fin oktoberförmiddag. Barnen plockade kastanjer och löv och eftersom det var en onsdagsförmiddag så blev det allsång på scenen i Norra Promenaden. En mycket rolig allsång tyckte barnen!

pa031143Kanelbullens dag firades på förskolan under oktober! Några av barnen hjälptes åt att baka kanelbullar som sedan alla fick njuta av efter lunchen. Mycket gott! Flera duktiga bagare visade sina kunskaper denna dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

September

p9030875En larv som förpuppats intresserar många av barnen just nu.
Vi hade två gröna små larver i en insektsburk som en av fröknarna hade tagit med från sin trädgård, helt plötsligt var den ena av larverna borta och den andra väldigt tjock om magen.

Strax där efter satt en puppa högt upp i burken och larven syntes inte till. På så vis växte tankar och funderingar fram kring vad som hänt med larven, vad händer med puppan o.s.v. De barnen som är intresserade av vad som händer med larven kan jobba med fjärillens livscykel om de vill.

Men det är såklart inte bara larven som barnen arbetar med på förskolan. Det är full aktivitet på flera håll på förskolan.

p9030884

En onsdagsförmiddag hade vi fotografen hos oss. Massor av konstiga saker hade han med sig, paraply och en jättestor kamera. Men vad ska man egentligen ha paraply till när man fotograferar?!

Efter den gångna nattens regn så blev det en fin onsdagsmorgon så gruppbilden kunde vi ta utomhus! Den togs i vår fina båt på gården.

I mitten av månaden åkte hela förskolan till skogen för en heldagsutflykt! Mycket bus och skoj bjöd dagen på. Barnen letade pinnar, löv och andra fynd i skogen. Den äldre gruppen hade olika uppdrag de skulle utföra under förmiddagen. I en äggkartong skulle de samla en kotte som var kort en som var lång, de skulle även hitta barr som satt ihop två och två, och sedan skulle de bygga ett djur av fem olika natursaker. sam 4758Mycket skratt och glada rop hördes i skogen.

Den yngre gruppen utforskade höstens färger på löven, spelade trummor med pinnar och utforskade begreppen lång och kort. En stunds vila i skogens lugn hanns också med!

Under månadens gång har de äldre barnen även börjat med gympan. Mycket nya utmaningar bjuder höstens gympa på!

p9241090


 

Augusti

Augusti inleds även den varm och solig!

sam 4635

Men en förmiddag öser verkligen regnet ner och det åskar en himla massa! Spännande på många sätt! Det forsar vatten över hela gården!! Det kommer så mycket vatten att det blir en

stor översämning på gården. Det är så mycket vatten att det nästan rinner in i stövlarna! Några spadar får aggera båtar och sedan är leken igång!

Flera nya barn har börjat hos oss efter sommaren! Vi hälsar alla nya barn och deras föräldrar varmt välkomna till oss! 

Ju längre augusti månad går så märks det mer och mer att hösten är på ingång, i alla fall på morgonen och på kvällarna. En jacka eller tröja behövs då, men på dagarna är det fortfarande soligt och varmt.

p8190760

På gården kan man göra massor av olika roliga saker. Det är bara fantasin som sätter gränser.

sam 4599

Juli

p7010675På förskolan sorterar vi vårt avfall och går tillsammans med barnen till återvinningsstationen en bit från förskolan. Då diskuteras det vad det är man slänger och var man ska slänga de olika sakerna. Barnen är mycket duktiga och lär sig snabbt hur de ska sortera de olika sakerna och vad de är gjorda av.

Juli har verkligen varit varm! Sol nästan varje dag. Så vattenleken har fortsatt, till allas förtjusning! Det har lekts med vatten på gården men även på stranden. Alla har hjälpts åt att vattna växterna vi har på gården. Medan man vattnar smultronplantorna har ett och annat smultron ätits! Både röda och vita smultron, alldeles solvarma och söta.

 

 

 

 

Juni

Sommaren är här! Och sommarkännslan infinner sig snabbt! Vi har vattenlek på gården, både på förmiddag och eftermiddag! Vatten är alltid roligt och man kan göra massor med roligt med lite vatten!
Och framförallt så lär man sig en himla massa genom att experimentera, hälla och ösa med

vattnet.

p6110633

Helt plötsligt en eftermiddag kommer två poliser gåendes mot vår gård... Var är tjuven?! Men det visade sig vara ett välkänt ansikte tillsammans med en kollega som ville komma och hälsa på oss. Jätteroligt! Så polisbilen kördes upp på gräset utanför gården och alla som ville fick lov att provsitta polisbilen! Så mycket spännande att se i en polisbil!

Att hämta barn mitt i detta "polispådrag" var nog inte det lättaste! Men på vägen hem kunde man ju kika lite extra på polisbilen..

Sakta men säkert går barn och föräldrar på sommarledigt! För varje dag blir det färre barn på förskolan. Men på förskolan njuter vi av solen, passar på att ära mellanmål ute i solen på gården och bara har det hur bra som helst i sommarvärmen!

Maj

Maj är en härlig månad! Mycket sol och värme har vi fått! Men det är vi alla värda efter en sån lång och kall vinter!

I maj månad händer mycket!

Månaden inleds med lite ledigt. Första maj, en söndag en onsdag.. snacka om att allt blir snurrigt, måndag två gånger samma vecka.. ojojoj...

p5090450Veckan där på var det också en röd dag.. I samband med denna röda dag så passade vi på att ha den årliga övernattningen på förskolan för de två äldsta åldersgrupperna... En rolig fest blev det på kvällen, men både god mat och skattjakt! Kvällen bjöd även på disco! 

En bit in i maj månad var det så dags för vår skräpplockarpromenad! Plupp har förberett oss väl och lärt alla barnen en hel del bra saker kring sopsortering och återvinning.

När vi började göra oss klara för att ge oss iväg på skräpplockarppromenad så kommer någon gående mot vår förskola. Han hade blått hår och en stor väska med sig... Det var Plupp som rest hela vägen till vår förskola bara för att vara med på vår skräpplockarpromenad! 

sam 4467

Plupp delade ut speciella skräppåsar som var gula och plasthandskar till alla! Barnen hjälptes sedan åt att samla skräp i området kring förskolan. Massor av skräp hittades och sorterades i de olika återvinningscontainrarna.

April

p4250346

Under april så har våren kommit på riktigt! Naturen har verkligen satt fart och allt slår ut i en väldig fart! Hela förskolan gjorde ett besök i Norra Promenaden under en förmiddag... Där tittade vi på vårens framfart och alla vackra blommor som finns där!

p4100248Barnen i äldre gruppen har börjat arbeta med sopsortering och till deras hjälp har de haft Plupp! Plupp har kommit till förskolan med olika sorters skräp och övningar för att lära barnen allt han kan om sopsortering och återvinning! Mycket spännande och roligt tycker de stora barnen. Plupp kommer att besöka oss flera gånger och sedan hoppas vi att han lärt oss massor av bra saker tills vi ska på skräpplockarpromenad i maj!

Mars

En vecka in i mars så känns våren långt borta igen... Snö, snö och snö... Många ställde nog sig frågan om Var kom denna snön ifrån?! Inte lite snö kom heller, 20-30 cm... Men roligt har vi på gården i snön i alla fall.. Snögubbar, snänglar och snöbollspyntande i träden... En eftermiddag tog vi ut vattenfärgerna och målade på snön! Riktigt fint blir det!

p2280036

p2070121

Våren känns som den kommit till oss nu! Solen skiner och snön är borta...! 

På förmiddagen är vi inne och arbetar med olika material.. Barnen väljer själv vad de vill arbeta med. Här arbetar ett av barnen med Fiskar.

 

 

 

 

 

 

Februari

p2110164Ett oväntat besök hade vi haft på förskolan under en helg. Snön låg alldeles orörd och fin på gården... Men på muren vid leksakslådan hade någon hoppat fram och lämnat små spår efter sig! Vi hade haft besök av en Ekorre!

sam 4228

Barnen övar på förskolan får själva prova att dela sin mat innan vi ska äta. Att klara av att själv dela en bit potatis kan vara en Stor vinst för ett barn! Vid varje tillfälle som barnen provar att dela maten själv gör de nya upptäckter och lär sig nya saker.

Får man inte rätt på delandet är det bara att säga till en fröken så får man den hjälp man behöver!

calle2

På förskolan arbetar vi hela tiden med en massa olika material, både stora och små. Praktiska vardagsövningar är alltid roliga att jobba med, det tycker både barnen i den äldre gruppen och de i den yngre gruppen.

 sam 4153

                                      

Januari

Vecka 4

img 2066Snön och kylan håller oss med ett järngrepp!

Måndagen bjöd på ett väldigt snöande hela dagen.. Vi såg ut som snögubbar allihop när vi var ute under eftermiddagen.. Men roligt hade vi i alla fall!

Under torsdagsförmiddagen stod pulkaåkning på schemat! Barnen i den äldre gruppen gick iväg till en mysig backe en bit från förskolan där de åkte pulka hela förmiddagen. Ett avbrott i pulkaåkandet blev det och då serverades varm choklad! Alltid gott med något varmt att dricka en kall dag som denna!

De yngre barnen stannade kvar kring förskolan och åkte pulka där. Det blev en mysig förmiddag även för de yngre barnen!

Den gångna veckan har även en ny liten flicka börjat i den yngre gruppen - Vi hälsar henne varmt välkommen till oss!

Vecka 3

sam 4036Snön har åter kommit till oss här i den sydligaste delen av skåne! Så veckan har bjudit på en hel del lek i snön på eftermiddagarna!

Under förmiddagarna har vi arbetat med olika material, lekt, ritat och bara haft roligt tillsammans! Några barn har kommit igång med att skriva, läsa och räkna! Mycket roligt! Denna vecka har även gympan dragit igång för den äldre gruppen... Några nya lekar fick barnen testa på gympan denna vecka.

Den yngre gruppen har även börjat med sin sångstund/rytmik denna vecka.. Många kända sånger som barnen tycket är roliga att sjunga! Pippi är en favorit!

Vecka 2

sam 4013Alla barn och fröknar är tillbaka på förskolan igen efter ett långt jullov!

Vi hoppas att tomten varit hos er alla med fina paketer!

Under veckans gång har det börjat en ny flicka hos oss som vi hälsar varmt välkommen till oss! Det har även börjat en ny fröken, även henne måste vi ju självklart hälsa välkommen till oss!

Dsam 4020et verkar även som att alla barnen är glada över att träffas igen efter ledigheten! Mycket glada skratt och lek har det varit i veckan som gått.

Många eftermiddagar har det bjudits på regn, regn och grått och tråkigt ute... Leriga har vi alla varit från topp till tå, men roligt har vi haft!!